Punch needle - mi ez a technika?

2021.02.22

Sokan találkozhatnak az interneten ezzel a technikával, amit punch needle-nek hívnak. Én a pinteresten láttam rengeteg videót először, amiben olyan klassz képeket, táskát, párnát, szőnyeget készítenek vele. Felkeltette az érdeklődésemet és úgy gondoltam, hogy ezt én is kipróbálom. Be is szereztem egy 10-es méretű tűt és hozzá megfelelő vastagságú fonalakat, zsákvásznat és hímzőkeretet.

Segítségül találtam egy nagyon jó oldalt, ahol megvásárolható videókban mutatnak be különböző technikákat, így a punch needle-t is. Caro nagyon szép párnahuzatokat készít és kíváncsi voltam, hogyan is működik ez. 
https://www.domestika.org/en/courses/747-punch-needle-xl-embroidery

Caro spanyolul beszél (azt sajnos nem értem, bár van néhány szó, amit ki lehet következtetni), de inkább az angol tudásomra támaszkodtam és néztem, hogy mit csinál. Bemutatja a különböző tűket, anyagokat és az elejétől a végéig elkészít egy párnahuzatot. 

Na, miután megnéztem a videókat, nekiláttam a próbaöltéseknek.

Az elején még keszekusza öltéseim voltak, de azért a végére belejöttem. Alapvetően úgy működik, hogy a tűt nem kell áthúzni az anyagon, mint a hagyományos hímzési technikáknál (egyébként nem is lehetne :D ), hanem vissza kell húzni a tűt ahhoz, hogy a következő öltést folytathassuk. Célszerű egyforma méretűeket készíteni (téglarakásban), akkor lesz egységes. Pillanatok alatt készen voltam az első sorral. Fontos, hogy meg kell találni a tű, a fonal és az anyag tökéletes kombinációját. Azért jó a zsákvászon a 10-es tűhöz, mert az anyag szerkezete elég "szellős" ahhoz, hogy a nagyobb méretű tű átférjen.

A videóban nagyon sok hasznos dolgot megmutat még. Például különböző mintázatot lehet kialakítani azzal, hogy hogyan vezeted az öltéseket. Valamint a legjobb, hogy mindkét felét használhatjuk: az egyiken lapos öltéseket, a másikon hurkos öltéseket készíthetünk, utóbbit formára is lehet vágni. Ennek a váltakozásával is érdekes struktúrákat hozhatunk létre.

És most megmutatom, hogyan is néz ki az én első próbálkozásom a punch needle-el:

Mint egy fagyi: alul puncs, majd csoki, vanília és citrom. A "citrom" réteg a hátoldala (hurkos öltés). Ezzel a technikával szeretném valamelyik geometriai mintámat elkészíteni. Drukkoljatok!